Warning: Failed opening '/var/www/html/RDVR/include/top.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php/:/usr/lib/php/pear/') in /var/www/html/RDVR/news/info.php on line 9


Warning: Failed opening '/var/www/html/RDVR/prescentar/menu.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php/:/usr/lib/php/pear/') in /var/www/html/RDVR/news/info.php on line 13
 
 

Пресцентър - информация


 

  11.01.2017


ОДМВР – Пловдив припомня практическите препоръки за предпазване на участниците в движението по пътищата от тежки пътнотранспортни произшествия през зимния период

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ
Станете видими за останалите участници в движението по пътищата!
За своята лична безопасност се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Така отдалече ще бъдете видими за всички на пътя. Може да закрепите светлоотразителни елементи на връхната си дреха или на ръчния багаж.
Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.
Не бързайте да пресичате!
По пътищата има множество неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, изчакайте го да премине и едва тогава пресечете безопасно.
Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи значително по-късно, когато вече не може да ви предпази дори да спре!
Препоръчително е да пресичате на осветени участъци от пътя, но дори и тогава бъдете внимателни и не бързайте да пресичате платното!
Бъдете предпазливи на хлъзгава настилка!
Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече.
Помнете, че движението през заледен и заснежен учатък е заначително по-бавно, а в стремежа си да преминете бързо преди автомобила, може да се подхлъзнете и да попаднете под гумите му.
Същевременно реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато няма да може да ви предпази.
Проявете търпение на спирките на масовия градски транспорт!
Когато заедно с много други хора чакате на спирката, не подхождайте към автобуса, тролейбуса или трамвая още преди да е спрял. Площта за чакане често е заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.
Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус, тролейбус или трамвай. Опасността от подхлъзване е голяма.
Помнете, че в тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса, тролейбуса или трамвая. Съществува голяма опасност да не бъдете забелязани от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.Осигурете си добър обзор и възприемане на шума при валеж!
Дебелите връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките, а в допълнение и слушалките на ушите ви правят по-бавни, трудно подвижни и по-слабо възприемащи заобикалящия ви свят като пешеходци. Това ограничава възможностите ви да наблюдавате и възприемате обстановката по пътя или улицата.
Помнете, че ушанката, шапката, шалът и слушалките пречат да чуете шума на двигателя на приближаващ автомобил. Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг. Бъдете нащрек и си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.
Препоръчително е сами да си създадете условия за наблюдеине на пътната обстановка и възприемане на шума при валеж!
Пазете се от застигащи ви автомобили!
Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.
Помнете, че водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи много по-късно и няма да може да ви предпази дори да спре, особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство! Погрешно е да мислите, че шофьорът ще ви види и ще ви заобиколи.
Пазете се при намалена видимост!
Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното за движение или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.
Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.
Препоръчително е да сте извън платното до отминаване на автомобила!

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ
Не използвайте велосипед или друго двуколесно превозно средство за придвижване при зимни условия!
Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия. Хлъзгавите и заледени пътни настилки са предпоставка за настъпване на пътни инциденти, често с фатални последици.
Помнете, ако въпреки това сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, че сте длъжни да използвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.
Не забравяйте, че велосипедите трябва да имат изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата.
Пътните превозни средства с животинска тяга трябва да са видими за останалите участници в движението по пътищата!
Най-често произшествия с пътни превозни средства с животинска тяга (каруци) настъпват заради липсата на светлоотразители, не са редки случаите на пътни инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на пътниците в тях.
Помнете, че всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.
Не пестете средства за пълната изправност на автомобила през зимата!
Не пестете време и средства, за да приведете осветителната система на своя автомобил в пълна изправност.
Помнете, че ако фаровете не са правилно регулирани и светят ниско, платното ще бъде осветено на по-късо от необходимото разстояние. Това многократно увеличава риска в последния момент да забележите пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация и да ги блъснете.
Непременно се погрижете да си осигурите подходящи за сезона гуми, но не забравяйте, че е забранено движението с гуми с шипове.
Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си!
Амортисьорите са крайно важни за стабилността на автомобила, особено по неравни настилки и на завои и затова трябва да бъдат прегледани от опитни механици. Ако амортисьорите вече не са ефективни, трябва да бъдат подменени. Прегледайте в сервиз състоянието на акумулатора и спирачната течност.
Препоръчително е да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките; да се снабдите с вериги за сняг и лопата, които да са в багажника до края на зимата; да проверите изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло, както и на това за подгряване на задното. Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.
Бъдете нащрек в “тъмната зона”!
При превключване от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил намалете скоростта дотолкова, че да можете да спрете в случай, че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила ви. Преди разминаване с насрещно движещ се автомобил попадате в т.нар. “тъмна зона”. В нея видимостта е на съвсем късо разстояние пред автомобила.
Помнете, че е възможно именно в тази зона да се движи човек, каруца или да има неправилно спрял, аварирал или несигнализиран автомобил и да изпаднете в критична ситуация или пътна злополука.
Ако преди разминаване водачът на насрещно движещия се автомобил превключи от дълги на къси светлини прекалено отдалече (на повече от 150 метра разстояние), не превключвайте веднага на къси светлини.
Помнете, че това ще ви постави в ситуация да се движите на къси светлини в т.нар. “тъмна зона” в доста дълъг участък, което увеличава риска от пътен инцидент.
Препоръчително е да бъдете внимателни при превключване на светлините и при попадане в тъмната зона!

Движете се с разумна скорост в зоната на видимостта!
При пътуване по тъмно с автомобил бъдете в очакване пред вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, отдясно по платното, а не по банкета, при това трудно забележим, с тъмни дрехи; неправилно движещ се, криволичещ колоездач без светлоотразителна жилетка, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразители. Голяма е вероятността да застигнете каруца, почти незабележима поради липсата на фенер и светлоотразители или пък със закрита от товара светлоотразяваща сигнализация.
Помнете, че трудно видими обекти може да срещнете не само в населените места, а и по пътищата между тях, дори твърде далече от селищата, включително и по първокласните пътища, където движението на пътни превозни средства с животинска тяга е забранено.
Преди разминаване с насрещни автомобили сте заслепени от техните фарове. Това налага непременно намаляване на скоростта до момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова “презастраховане” ще си осигурите необходимата безопасност при намалената видимост.
Препоръчително е да изберете такава скорост, която да ви позволи да реагирате и спрете, без да загубите контрол над автомобила, в осветяваната от фаровете зона!

Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирките на масовия градски транспорт!
Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най-голяма вероятността пред вашия автомобил внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец, който не се е огледал, преди да пресече. Слизащите от превозните средства на масовия градски транспорт много често пресичат, без да се огледат.
Помнете, че когато настилката е хлъзгава (мокра, заснежена или заледена), в районите на спирките трябва да се движите още по-бавно.

Очаквайте внезапни действия на възрастни пешеходци и деца! Бъдете в готовност да предпазите пързалящи се по улицата деца!
При управление на автомобила по хлъзгава настилка, покрита с утъпкан заледен сняг, при застигане на пешеходци, които вървят по платното поради непочистени от снега тротоари, отдалече плавно намалете скоростта и увеличете максимално страничната дистанция при заобикалянето им.
Помнете, че те всеки момент биха могли да се подхлъзнат и да попаднат пред автомобила.
Не забравяйте, че децата и възрастните хора често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.
Помнете, че през зимата има нещастни случаи със загинали при блъскане от автомобил деца, които са се пързаляли по наклонена улица и внезапно, при невъзможност да спрат, са излезли с шейни на улицата в края на своята “писта”.

Предвиждайте попадането в хлъзгави участъци!
През зимата се движете предпазливо и при попадане върху хлъзгав участък е препоръчително да запазите самообладание, не използвайте спирачките, а постепенно и плавно намалете скоростта с помощта на двигателя, при включена предавка. Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания.

Не потегляйте на път при прогноза за усложняване на времето и обилни снеговалежи! Не образувайте задръствания заради нетърпеливост и самонадеяност!
При първите снеговалежи се получават големи затруднения за движението, образуват се колони, понякога се налага водачите и спътниците им да престояват с часове в задръствания. Затрудненията се дължат основно на неподготвени за зимата автомобили, с износени и неподходящи за сезона гуми, без вериги против буксуване. Мнозина бедстват в студа и заради това, че са потеглили с недостатъчно гориво, без подготовка за усложения на метеорологичните и пътни условия. През зимата трябва да се тръгва на път с пълен резервоар, с топли дрехи, храна и вода за всички в автомобила.
Не разчитайте, че при закъсване в снега автомобилът ви ще бъде теглен с километри; техниката на пътните служби ще ви изтегли само до първата отбивка, за да не пречите на движението.
Ако се предвиждат обилни снеговалежи, ако автомобилът ви не е добре подготвен за зимни пътувания, както и ако вашият опит зад волана при зимни условия е недостатъчен и нямате резервен по-опитен водач, по-добре е да отложите пътуването, ако то не е крайно наложително!
Ако автомобилът закъса или се повреди, пътниците не трябва да излизат и да се движат около него, защото рискуват да бъдат блъснати от преминаващ автомобил.
Ако застигнете дълга неподвижна автомобилна колона на заснежен път и при снеговалеж и по всичко личи, че има неизвестни за вас затруднения в началото на колоната, не проявявайте нетърпение и се наредете на нея, чакайте като останалите.
Помнете, че причината за колоната може да е катастрофа, закъсали автомобили или регулярно технологично спиране на движението от пътната полиция и пътните органи за разчистване на участъка. Чакайте на място в колоната, докато движението се нормализира. Често шофьори на автомобили с по-висока проходимост не изпълняват разпорежданията за ненавлизане във временно затворен участък заради снегонавявания, не след дълго закъсват и се налага за тяхното изтегляне да се отклонява почистващата техника.
При образували се колони на магистралите поради временно спиране за разчистване на снега или закъсали автомобили, не навлизайте и не спирайте в аварийните ленти – така блокирате достъпа на автомобили на полицията, пътните служби и Спешна помощ.
Препоръчително е да изпълнявате указанията на пътните полицаи и служителите на пътните служби и да не навлизате в участъци при ясен знак, че това не е разрешено! Не изпреварвайте колоната, защото така ще образувате втора колона и задръстване, за чието нормализиране ще са необходими часове за стотици автомобилисти, спътниците им, а и за самите вас!

ПРЕДИ ВСЯКО ЗИМНО ПЪТУВАНЕ СЕ ОСВЕДОМЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО И СЛЕДЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА!

 

  29.12.2016


ОДМВР - Пловдив припомня мерките за гарантиране на сигурността и обществения ред около Нова година

Във връзка с предстоящите новогодишни празници служителите на Областната дирекция на вътрешните работи продължават да предприемат редица мерки за обезпечаване на обществения ред в Пловдив и областта. По линия на осъществявания контрол за спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ) са направени инспекции на 252 търговски обекти и обществени места за незаконна търговия и употреба на пиротехнически изделия. Предприети са действия за недопускане на нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия на места без разрешение и пазари и тържища, като до момента са съставени 5 актове за установени такива нарушения, издадени са 91 полицейски предупрежденияи и 65 разпореждания. Иззети са 9847 единици пиротехнически изделия. Засилените проверки на органите на МВР ще бъдат провеждани ежедневно до края на празничните дни, като при констатиране на такива случаи ще се търси най-строга наказателна и административна отговорност от лицата.
Обезпечен е и традиционният новогодишен концерт на площад „Стефан Стамболов“ в град Пловдив. В района ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове и на посетителите ще бъдат извършвани щателни проверки. Няма да бъдат допускани хора, употребили прекомерно количество алкохол, носещи пиротехнически изделия и други опасни предмети.
Обръщаме внимание на гражданите притежаващи огнестрелни оръжия, че е абсолютно забранено използването им не по предназначение и по повод настъпилата празнична еуфория. Забранява се носенето на огнестрелно оръжие и боеприпаси на културни мероприятия, масови празненства, обществени увеселителни заведения, както и при и след употреба на алкохол или други упойващи вещества. Забранена е употребата и на газови оръжия на обществени места. Съгласно Наредба за осигуряване на обществения ред на Община Пловдив е забранена употребата на огнестрелни, газови, пневматични и механични оръжия, устройства, пиротехнически средства и взривни вещества, застрашаващи спокойствието, здравето и живота на гражданите. Употребата на пиротехнически изделия с увеселителна или друга цел е след изрично писмено разрешение, издадено от упълномощен от Кмета на Община Пловдив.
Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а взривни вещества по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ) и са поставени под разрешителен режим контролиран от органите на МВР.
Фирмите и търговците съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, следва да знаят, че за извършване на такава дейност трябва да имат надлежно издадено разрешение от МВР, както и да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини. Абсолютно е недопустимо по смисъла на ЗОБВВПИ, търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.
Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред. Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:

1.Фойерверки – в четири категории;
2. Сценични пиротехнически изделия;
3. Други пиротехнически изделия.

За съответната категория има и забрана за продажба, както следва:

1. Категория Фойерверки от категория 1 е забранена продажбата на лица под 12 години, от категория 2 – на лица под 16 години и от категория 3 - на лица под 18 години;
2. От категория Сценични пиротехнически изделия - на лица под 16 години;
3. От категория Други – на лица под 18 години.

Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.
Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е съвсем безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

 

  22.12.2016


ОДМВР – Пловдив с мерки за гарантиране на сигурността и обществения ред около Коледа и Нова Година

Силите на реда ще осигурят необходимото полицейско присъствие в жилищните квартали и на местата, където се очаква по-голямо струпване на хора

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници служителите на Областната дирекция на МВР предприемат редица мерки за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението в Пловдив и областта.
Според анализ на пътнотранспортната обстановка, по време на празничните дни се забелязва значително увеличение на интензивността на движението както в населените места, така и по пътищата от републиканската пътна мрежа, особено тези, водещи към курортните комплекси. За ограничаване на предпоставките за възникване на ПТП, както и за увеличаване на пропускателната способност на най-натоварените участъци от републиканската пътна мрежа на територията на областта, от страна на ОДМВР – Пловдив се предприема следното:
Създадена е организация за осигуряване на максимален брой полицейски екипи за регулиране и облекчаване на движението по пътищата, по които се очаква най-голямо натоварване - входно-изходните артерии на град Пловдив, уличната мрежа около големите търговски центрове, увеселителни заведения и други места с масово посещение.
Осигурени са необходимите дежурни полицейски сили за своевременното въвеждане на временна организация на движението при влошена метеорологична обстановка, както и за контрол над водачите за движение с неподготвени автомобили, за стриктно спазване на въведените временни забрани и ограничения, особено в подходите към рисковите участъци.
По време на празниците дейността на служителите, работещи по контрол на пътното движение ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Засилва се превантивния контрол от страна на пътна полиция и по отношение на пешеходците за недопускане на инциденти и груби нарушения на ЗДвП. В районите на питейните заведения на проверки ще бъдат подлагани водачите на МПС за употреба на алкохол, наркотични или други упойващи вещества.
ОДМВР – Пловдив призовава водачите на МПС да предприемат пътуване единствено с изправни и подготвени за движение в зимни условия автомобили, да спазват правилата за движение, да не предприемат рискови маневри, да проявяват търпимост при очакваните затруднения в трафика както в населените места, така и по републиканските пътища.

За осигуряване на обществения ред и спокойствието на гражданите и недопускане на инциденти, които да помрачат празничното настроение, от служители на ОДМВР – Пловдив са извършени проверки в лицензираните търговски обекти за спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ). Предприети са действия за недопускане на нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия на места без разрешение, като при констатирани нередности ще се търси най-строга наказателна и административна отговорност от лицата.
ОДМВР - Пловдив апелира гражданите и гостите на областта да спазват законите и разпоредбите на Общините в Пловдивска област.
Празничната еуфория предизвиква у много хора желание да изстрелват и хвърлят увеселителни пиротехнически изделия. Всички сме свидетели, че през последните години в нашия град подобни “празнични” изяви започват още в първите дни на месец декември.
Гърмежи предизвикани от неправомерно използване на пиротехнически изделия често смущават общественото спокойствие в районите на училища, болници, детски заведения, паркове, площади, жилищни комплекси и т.н.
Всяка година в Центровете за спешна медицинска помощ и полицията постъпват сигнали за наранявания и имуществени вреди, настъпили вследствие употреба на пиратки и саморъчно направени бомбички.
Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а общоопасни средства съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ) и са поставени под разрешителен режим контролиран от органите на МВР.
Фирмите и търговците съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, извършват такава дейност съгласно надлежно издадено разрешение от МВР, като разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини. Абсолютно е недопустимо по смисъла на ЗОБВВПИ, търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.
Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.
Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:
1. Фойерверки – в четири категории;
2. Сценични пиротехнически изделия;
3. Други пиротехнически изделия.
За съответната категория има и забрана за продажба, както следва:
1. Категория Фойерверки от категория 1 е забранена продажбата на лица под 12 години, от категория 2 – на лица под 16 години и от категория 3 - на лица под 18 години;
2. От категория Сценични пиротехнически изделия - на лица под 16 години;
3. От категория Други – на лица под 18 години.
Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.
Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е съвсем безопасно развлечение. При възпламеняване и зареждане в ръка или близо до лицето и косата, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.
Полицейските експерти отправят някои основни препоръки при ползване на фойерверки, пиратки и други изделия с увеселителна цел:
- Купувайте пиротехнически изделия само от лицензирани магазини.
- Предварително се информирайте от упътванията за начините за използване на пиротехническите изделия.
- Не разрешавайте на малките деца да си играят с бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки! На по-големите деца разяснете какви са опасностите при тяхното използване.
- Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огън.
- Никога не използвайте фойерверки на закрито или в стъклени и метални контейнери.
- Не използвайте неизправни или самоделно направени фойерверки!
- Никога не разглобявайте пиротехническо изделие и не внасяйте промени в начина му на сглобяване.
Нека в желанието си да направим празниците незабравими, да не помрачим радостта си и тази на близките и околните с неразумното си поведение при празничните илюминации.

За противодействие на престъпни посегателства против собствеността е създадена организация за осигуряване на засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения, около обектите и в местата, където ще се провеждат мероприятията, молове, както и в районите на коледни и новогодишни базари, църкви, храмове, манастири, курортни комплекси и други.
Полицейски служители по места ще осъществяват необходимите дейности по превенция, предотвратяване, пресичане и разкриване на имуществени престъпления.
С представителите на частни охранителни фирми са проведени срещи с конкретни указания за подобряване охраната и за оптимизиране на взаимния обмен на информация, като от тяхна страна са организирани допълнителни охранителни мерки по отношение извършваната от тях инкасова дейност и по отношение надеждността на охраняваните от тях обекти.

ОДМВР – Пловдив призовава гражданите да завишат бдителността си и при забелязване на лица със съмнително поведение своевременно да сигнализират на полицейските органи и на охраната на конкретния обект.

 

  05.12.2016


ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

за ограничаване на пътнотранспортните произшествия по време на
студентския празник – 8 декември 2016 г.


По време на студентския празник – 8 декември, хора от различни възрасти се отправят на път, за да празнуват. Пътуванията по време на празници са свързани с известни рискове за настъпване на пътнотранспортни произшествия (ПТП). Често вината е не само на водачите, но и на пътуващите в превозните средства компании от настоящи и бивши студенти. Основните рискови фактори са: липса на достатъчно шофьорски опит на водача при есенно-зимни условия; превишена или несъобразена с пътните и атмосферните условия и с релефа на местността скорост; предприемане на рискови маневри; отнемане на предимство и управление на автомобили от неправоспособни или употребили алкохол водачи.
Настроението и празничните емоции често водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията води и до безкритичност и опасна агресивност. Усилването на музиката в автомобила е допълнителен рисков фактор за попадане в ситуация за настъпване на ПТП.
За ограничаване на пътни инциденти „Пътна полиция“ препоръчва на студентите и техните близки следните превантивни мерки:

 Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара, а после и да те върне от купона.
 Ако празненството ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Помни, че зимата се характеризира с мъгла, заскрежаване, валежи, поледици и други неприятни изненади. Погрижи се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия; а светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове.
 Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се изкушавай да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа.
 Шумът от разговори и силната музика в допълнение към приповдигнатото настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помоли приятелите си да се съобразят с това.
 Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в „състезания”, „гонки” и рискови изпреварвания. Ако твоят шофьор управлява рисково, като превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направи му забележка да промени начина на шофиране. Помни, че той застрашава директно и твоя живот.
 По пътя към мястото на празника и обратно е задължително да шофира най-опитният водач от компанията. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково.
 Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и напълно освежен. Най-добре е от предния ден да определите кой ще шофира по обратния маршрут, за да не се увлича в наздравиците в празничната нощ и да е бодър на следващия ден.
 Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. При настъпване на опасна сънливост не се колебай и спреш за почивка край пътя.
 Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис. Изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план.

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

Пожелаваме на всички настоящи и бивши студенти приятни празнични дни и безопасно пътуване!

 

  12.09.2016


Практически препоръки
по пътна безопасност през учебната 2016/2017 година за деца и юноши

Пътят от дома до училище не винаги е безопасен. Децата и родители се движат по пътното платно като пешеходци, пътници или водачи на пътни превозни средства. В автомобил, на велосипед или мотопед всеки един от нас може да се окаже в риск от попадане в пътен инцидент.
За да се чувстваме в по-голяма безопасност е добре да си припомним следните препоръки:АКО СИ УЧЕНИК

НЕ ЗАБРАВЯЙ, че е важно да се научиш да се пазиш сам на пътя. Там си уязвим особено ако си сам и не можеш да потърсиш помощ от възрастен.

Затова ПОМНИ:

АКО ХОДИШ САМ НА УЧИЛИЩЕ

- Си припомни заедно със своите родители най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

- Припомни си основните правила за движение на пешеходците.

- Не забравяй, че заради личната си безопасност винаги трябва:

да пресичаш при зелена светлина на светофара;

да се движиш по тротоара и да използваш изградените подлези и надлези за пешеходци;

да вървиш по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.

Използвай светлоотразителна жилетка или елементи, които може да закрепиш за облеклото или ученическата си раница.

Дори да закъсняваш за училище, не нарушавай правилата за движение на пътя, защото лесно може да станеш жертва на катастрофа.

На оживено кръстовището пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.

ОБСЪДИ с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнеш за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запамети номерата им в телефона си.АКО СЕ ПРИДВИЖВАШ ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД

- Преди началото на учебната година заедно с родителите си прегледай техническата изправност на колелото.

- Припомнете си заедно най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.

- Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.
НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ:

- велосипедът е пътно превозно средство, а
- велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;

- до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;

- когато са навършили 12 години, велосипедистите трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;

- укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.

- Говори с родителите и с приятелите си за случаи, свързани с пътни инциденти с велосипедисти. Обсъдете и последиците от тях.

- Винаги носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.

- Дори да закъсняваш за училище, не преминавай при червен сигнал на светофара, защото лесно може да станеш причина за катастрофа и да пострадаш в нея.

- ПОМНИ, че при пътен инцидент трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.АКО СИ РОДИТЕЛ

НЕ ЗАБРАВЯЙ, че най-важна за теб е безопасността на твоето дете. На пътя детето е уязвимо, ако остане само, без наблюдение и контрол от възрастен.Затова ПРИЕМИ следните съвети:


АКО ДЕТЕТО ТИ Е ПЪРВОКЛАСНИК
началото на учебната година уточнете най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

- Преминете неколкократно по маршрута заедно с бъдещия ученик.

- Завършете прехода с тест запомнен ли е пътят.

- В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.

- Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците.

- Винаги бъди за пример и не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.

- При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.

- ПРЕДВАРИТЕЛНО се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запаметете в телефона му номерàта на хората, на които може да се довери.


АКО ТИ ВОЗИШ ДЕТЕТО СИ ДО УЧИЛИЩЕ

- Провери изправността на обезопасителната система за деца, която използваш.

- Използвай обезопасителната система за деца дори училището да е близо до дома ти и да ти се струва, че няма нужда от това.
Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.

- Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението. Бъди за пример и не допускай компромиси, нарушавайки правилата на пътя.АКО ДЕТЕТО ТИ ХОДИ САМÒ ДО УЧИЛИЩЕ

- Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

- Припомнете си заедно основните правила за движение на пешеходците:
- Настоявай пред детето то винаги да пресича при зелена светлина на светофара.

- Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва изградените подлези и надлези за пешеходци.

- Обърни внимание на детето си, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.

- Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя. Ако направи компромис, може да се окаже жертва на катастрофа.

- Препоръчай на детето си, ако кръстовището е оживено, да пресече с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.

- Обсъждайте актуални събития, свързани с пътни инциденти и последиците от тях.

- При възможност закупи светлоотразителна жилетка или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.

- Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва да се обърне детето за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерàта на хората, на които може да се довери.АКО ДЕТЕТО ТИ СЕ ПРИДВИЖВА ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД

- Преди началото на учебната година заедно прегледайте техническата изправност на колелото.

- Уточнете заедно най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.
- Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите, като припомниш, че:

- велосипедът е пътно превозно средство, а
велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
- до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;

- когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;

- за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.

- Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.

- Настоявай детето ти винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.

- НАПОМНЯЙ на детето си, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това само.АКО СИ ВОДАЧ

НЕ ЗАБРАВЯЙ, че децата са уязвими на пътя. Те тепърва се учат да се пазят сами.


Затова ПРИЕМИ следните съвети:


АКО СЕ ДВИЖИШ В БЛИЗОСТ ДО ДЕТСКО ИЛИ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ

- Винаги спазвай ограниченията на скоростта. Те са въведени, за да предпазят както децата, така и теб от пътен инцидент.

- Винаги бъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях е изостанало и бърза да настигне другите. В този момент то забравя, че е на пътя и че там има други правила.

- Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.

- Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от пътен инцидент.


АКО ПРЕМИНАВАШ ПОКРАЙ СПИРКА НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В БЛИЗОСТ ДО УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ

- Винаги се движи със скорост под максимално разрешената. Често децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.

- Винаги бъди в готовност да спреш. Нерядко децата променят решението си в последния момент и неочаквано и изненадващо сменят посоката си на движение, тичайки. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно поведение.

- Винаги давай предимство на децата, които пресичат пътното платно на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата.

- Винаги бъди толерантни към деца-велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.

- Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.

- Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.

ПРИ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ ВИНАГИ МОЖЕ ДА ПОДАДЕШ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112.


Отдел „Пътна полиция“ –
Главна дирекция „Национална полиция“
Септември, 2016 г.

 

  11.09.2016


Седмица на пожарната безопасност
12 – 18 септември 2016 г.

През периода от 12 до 18 септември 2016 г. предстои провеждане на традиционната Седмица на пожарната безопасност. Честването на Професионалния празник на служителите от ГДПБЗН-МВР ще бъде на 14 септември.
През тази седмица се провеждат редица мероприятия с цел популяризиране дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), както и мерките за недопускане на пожари.
На 14.09.2016 г. – Кръстовден се навършват 111 години от Първия пожарникарски събор в гр. София. На този форум 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещето изграждане и развитие на пожарното и спасителното дело в страната. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир Г. Атанасов от Пловдив. Във връзка с този исторически факт с Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.
Всяка година на този ден отбелязваме нашия професионален празник и отдаваме почит на загиналите при изпълнение на служебния си дълг колеги. По достойнство отдаваме и дължимото на всички служители от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, на техния професионализъм, трудолюбие, смелост и всеотдайност. Седмицата, в която попада тази бележита дата е обявена за Седмица на пожарната безопасност.
Тази година се навършват 135 години от създаването на противопожарната служба в гр. Пловдив с исторически протокол №18/05.02.1881 г. на община Пловдив.

Предстоящи основни мероприятия и инициативи, организирани от РДПБЗН и РСПБЗН на територията на област Пловдив през Седмицата на пожарната безопасност
12 – 18 септември 2016 г. по дати:


12.09.2016 г.
1. Обявяване на Седмицата на пожарната безопасност.
2. Организиране на приемни и открити телефони за граждани в РДПБЗН Пловдив и в РСПБЗН от 09.30 до 12.00 часа от 12 до 18.09.2016 г.
3. Провеждане на пресконференция с представители на СМО по актуални въпроси, популяризиране мерките за пожарна безопасност и запознаване с предвидените мероприятия в сградата на РДПБЗН (от 11 часа).

13.09.2016 г.

1. Провеждане на демонстрация на пожарна техника–Трета РСПБЗН и възможностите на органите за ПБЗН за действия при ликвидиране на различни по характер произшествия. Провеждане на учебна евакуация от детската градина-ОДЗ “Космонавт” гр. Пловдив, ул. “Гонда вода” №1 от 09.30 часа
14.09.2016 г.
1. Официално отдаване на почит към паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари и поднасяне на цветя пред паметните им плочи.
2. Награждаване на служители от РДПБЗН Пловдив по случай 14 септември – Професионален празник на служителите от ГДПБЗН-МВР пред Паметни плочи в РДПБЗН Пловдив, гр. Пловдив, ул. “Преслав” № 33 и Старинен Пловдив

17.09.2016 г.
1. Организиране и провеждане на:
- демонстрации на пожарна и спасителна техника пред обществеността;
- демонстрации на спасителни дейности с оказване на първа помощ на пострадали, съвместно със сектор СОД, БЧК и Доброволно формирование Пловдив112, пл. „Централен” №1, гр.Пловдив от 10-12.00ч.
2. Провеждане на демонстративни занятия за гасене на пожари пред гражданите по случай Седмицата на пожарната безопасност, в парка пред ОУ „Димитър Талев“, ул. „Кузман Шапкарев“ №1 от 10,30ч.


Планирани мероприятия без фиксирани дати във връзка със Седмицата на пожарната безопасност:
1. Проведена дарителска кампания сред служителите от РДПБЗН Пловдив в помощ на децата на загинали при изпълнение на служебния си дълг служители на ГДПБЗН.
2. Провеждане на втори етап от кампанията по сформирането на МПО “Млад огнеборец” през учебната 2016/2017 година.

Информация за съответните приемни на РСПБЗН за граждани, организирани по време на Седмицата на пожарната безопасност от 12 до 18.09.2016 г. от 09.30 часа до 12.00 часа:
РДПБЗН Пловдив – гр. Пловдив, ул. “Преслав” № 33; приемна – кабинет на Директор РДПБЗН; открит телефон – 032/63-22-13.
Първа РСПБЗН Пловдив – гр. Пловдив, ул. “Преслав” № 33; приемна – кабинети на Началник РСПБЗН и Началник група ДПК; открити телефони – 032/93-22-21; 032/93-21-71; 032/93-21-72; 032/93-21-75.
Втора РСПБЗН Пловдив – гр. Пловдив, ул. “Кукленско шосе” № 5; приемна – кабинет на Началник РСПБЗН; открити телефони – 032/ 67-05-80 и 032/93-22-02.
Трета РСПБЗН Пловдив – гр. Пловдив, бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” № 37; приемна – кабинет на инспектори ДПК; открити телефони – 032/90-22-22 и 032/96-25-72.
Четвърта РСПБЗН Пловдив – гр. Пловдив, ул. “Недялка Шилева” № 1; приемна – кабинет на началник група ДПК; открити телефони – 032/68-17-50 и 032/93-22-04.
РСПБЗН Асеновград – гр. Асеновград, ул. “Речна” № 37; приемна – учебен кабинет; открити телефони – 0331/6-74-58 и 0331/6-01-28.
РСПБЗН Карлово – гр. Карлово, ул. “Христо Проданов” № 7; приемна – фоайе на РСПБЗН, открити телефони – 0335/9-46-80.
РСПБЗН Стамболийски – гр. Стамболийски, ул. “Янтра” № 1; приемна – кабинет на Началник РСПБЗН, открити телефони – 0339/6-33-42.
РСПБЗН Първомай – гр. Първомай, ул. “Зорница” № 1; приемна – учебен кабинет, открити телефони – 0336/6-20-26.
РСПБЗН Хисаря – гр. Хисаря, ул. “Антон Билкин” № 2; приемна – кабинет на инспектори ДПК, открити телефони – 0337/6-21-49 и 03123/22-33 за Общинска администрация с. Калояново.
РСПБЗН Раковски – гр. Раковски ( бивш стопански двор); приемна – кабинет на инспектори ДПК, открити телефони – 03151/20-07.
РСПБЗН Садово – гр. Садово, ул. “Константин Малков” № 21; приемна – кабинет на Началник РСПБЗН, открити телефони – 03118/27-13.

 

  07.07.2016


Практически препоръки за предотвратяване на пътния травматизъм през летните месеци
През летните месеци рязко нараства интензивността на движението и грешките, нарушенията бързо прерастват в тежки пътнотранспортни произшествия. Традиционно през тези месеци броят на загиналите в сравнение с останалите периоди на годината е значително по-висок. През лятото на 2015 г. (в периода от 01.06.2015 г. до 30.09.2015 г.) в страната са регистрирани 2864 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 287 и са ранени 3585 (от които 2676 леко и 909 тежко ранени граждани).
ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ШОФИРАНЕ ДВИЖЕНИЕ СЪС СЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ На пътя опасностите възникват внезапно. Не е възможно да бъдат предвидени всички рискови ситуации.
ВИНАГИ съобразявайте скоростта с: интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила; неговите спирачни възможности; състоянието на платното, видимостта.
ПРЕДВИДЕТЕ възможната внезапна поява на човек, животно или изхвърлен предмет на платното за движение или извършването на неправилни маневри от другите участници в движението. Намаляването на скоростта дори само с 10 км/ч. намалява многократно вероятността от катастрофа.
НЕ СЕ УВЛИЧАЙТЕ по рисковите водачи, които ви изпреварват и се движат ; превишена скорост. НЕ СИ ОПРЕДЕЛЯЙТЕ предварително точен час на пристигане и не насрочвайте: срещи, защото евентуалното забавяне ще ви притесни и ще доведе до рисково шофиране: превишена скорост.
НЕ СЕ АФЕКТИРАЙТЕ/НЕРВИРАЙТЕ когато колоната автомобили се движи бавно. Има обективна причина за това и я приемете възможно най-спокойно. Афектът може само да навреди. ПОМНЕТЕ, че най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната.
Когато ШОФИРАТЕ ПО ТЪМНО при превключване на светлините от дълги на къси, непременно намалявайте скоростта дотолкова, че тя да ви осигурява възможност за спиране и осветения участък пред вашия автомобил. Така ще реагирате успешно, ако забележите съвсем наблизо пресичащ пешеходец. Ако имате насрещни заслепяващи светлини, непременно намалете още скоростта.
В НАСЕЛЕНО МЯСТО при преминаване: Ø през оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца Ø покрай паркирани автомобили Ø покрай паркове и градинки Ø покрай спирки на обществения транспорт Ø при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др.
НАМАЛЯВАЙТЕ скоростта до минимум, за да успеете да реагирате и предотвратите злополука при внезапно поява на опасност на пътя. При по-висока скорост си осигурете ПО-ГОЛЯМА ДИСТАНЦИЯ от автомобила пред вас. Малката дистанция ви приближава до удар при рязко спиране, напряга ви и увеличава агресивността.
Следете непрекъснато и внимателно СЪСТОЯНИЕТО НА ПЪТНАТА НАСТИЛКА При хлъзгав път или участък с неравности, намалете плавно скоростта. Когато возите деца. НАМАЛЕТЕ значително средната СКОРОСТ, увеличете дистанцията и вниманието си. Опасно и недопустимо е да се вози дете в скута на възрастен на предната седалка.
Съобразявайте се с ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА АВТОМОБИЛА. Ако той е с по-малка мощност и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започнете маневрата само когато имате достатъчна видимост напред, без насрещно движение. ✓ Бъдете особено предпазливи към деца, юноши, възрастни на велосипеди каруцари, мотоциклетисти и мотопеднсти.
НЕ ПОТЕГЛЯЙТЕ НА ПЪТ: Ø ако сте преуморени или Ø ако сте спали малко напоследък; Ø непосредствено след обилно ядене - ще ви споходи опасна сънливост. При преумора ОТ ЛЯТНАТА ЖЕГА СПИРАЙТЕ ПО-ЧЕСТО за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути. ДЪЛГИЯ МАРШРУТ до летния курорт и обратно е по-добре да изминете, след като сте се наспали добре и потеглите в ранните сутрешни часове. Така ще бъдете възможно най-бодри, избягвайки дневните горещини и интензивното движение. Малките дози АЛКОХОЛ съвсем не са безопасни. Макар да ги смятате за безобидни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват различни реакции при различните хора, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и забавят реакциите на шофьора. Ако подозирате, че ще се изкушите в компанията и ще пийнете алкохол,
ПРЕДВАРИТЕЛНО ОСИГУРЕТЕ ШОФЬОР, който да остане трезвен до края на вечерта и да ви вози. Дайте автомобилните ключове на съпругата или определения да шофира още преди да сте употребили алкохол.
ПОСТАВЯЙТЕ ВИНАГИ ПРЕДПАЗНИТЕ КОЛАНИ И СИСТЕМИ ЗА ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ДЕЦА!!!
Отдел „Пътна полиция” Главна дирекция „Национална полиция”

 

  08.06.2016


ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ
За пътна безопасност на децата през лятната ваканция – 2016 г.

Лятната ваканция е времето, което родители и деца, баби и дядовци чакат с нетърпение. Планират се семейни екскурзии и пътувания дори извън пределите на страната. Децата отиват на лагери или почивки със съученици и се учат на самостоятелност. Познаването на правилата за движението по пътищата е част от важните уроци, които не бива да се забравят през ваканциите и отпуските.
Опитът показва, че именно ваканционните дни карат и малки, и големи да се чувстват по-свободни и безгрижни и това ги води като участници в движението по пътищата до несъзнателно допускане на грешки, които не биха допуснали при други условия в ежедневието си.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ДЕЦАТА

ВИНАГИ:
 Когато играеш навън,
 когато си пеша или
 караш велосипед, ролери или скейт борд,
ИЗБИРАЙ места, които са далече от оживени улици с натоварено автомобилно движение.

Ако трябва ДА ПРЕСЕЧЕШ такава улица:
 при възможност премини В ГРУПА с приятели или
 застани до някой ВЪЗРАСТЕН ЧОВЕК, с когото при възможност да пресечеш платното;
 премини само при ЗЕЛЕН СИГНАЛ на светофара, а
 ако няма светофар – само когато платното е напълно свободно и НЯМА ПРИБЛИЖАВАЩИ от двете страни АВТОМОБИЛИ.

Никога НЕ ПРЕСИЧАЙ платното тичешком!
 Спри ДО БОРДЮРА,
 ОГЛЕДАЙ СЕ внимателно първо наляво, после надясно и
 стъпи на платното само КОГАТО НЕ ПРИБЛИЖАВАТ АВТОМОБИЛИ, които са опасно близо, и когато
 прецениш, че си В ПЪЛНА БЕЗОПАСНОСТ.
Не забравяй, че е крайно ОПАСНО да се пресича:
 на неопределени за това места – извън кръстовищата и пешеходните пътеки;
 между паркирани край платното автомобили – малкото дете поради ниския си ръст е невидимо за шофьора на приближаващия автомобил и се появява пред него, когато той вече не може да спре.

В повечето случаи пострадалите деца в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от РОДИТЕЛИ, ПРИЯТЕЛИ или БЛИЗКИ.
Когато СЕ ВОЗИШ в автомобил,
 седни на задната седалка и си постави обезопасителния колан;
 ако вече си навършил 12 години и седиш на предната дясна седалка, не забравяй да си поставиш предпазния колан, не чакай шофьорът да те подканя. Това ще бъде пример и за него да постави колана;
 ако шофьорът управлява с прекалено голяма скорост и изпреварва рисковано, направи му забележка; заради своята безопасност го помоли да намали скоростта.

ОТКАЗВАЙ да се возиш на:
 стари,
 неизправни,
 саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от твои неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

Никога НЕ ЗАБРАВЯЙ, че ДЕТЕТО:
 не е малък възрастен! Не трябва да очакваш от него логично и адекватно поведение;
 на и край платното във всеки момент е сериозна опасност и предпоставка за злополука;
 не мисли за безопасността си, защото е подвластно на своите емоции в играта.
Още при забелязване на деца на и край платното СЕ ПОДГОТВИ за предотвратяване на евентуална изненада, като:
 отнемеш газта,
 намалиш скоростта с готовност за спиране или спасителна маневра.
В НАСЕЛЕНИ МЕСТА, особено по оживени улици с търговски обекти, интензивно пешеходно движение и ограничена от паркирани автомобили видимост, се движи:
 със скорост И под максимално разрешената;
 с готовност за СПИРАНЕ при внезапна поява на дете.
Характерни места, където ВНЕЗАПНО СЕ ПОЯВЯВАТ ДЕЦА, са:
 спирките на обществения транспорт;
 сигнализираните пешеходни пътеки;
 между паркирани автомобили;
 отсечки, преминаващи покрай паркове и градинки.

ПОМНИ:
 Ако през платното притича дете, очаквай излизане на друго дете!
 Ако на платното изскочи топка, след нея ще изскочи дете.
 Ако наблизо има деца, може внезапно през платното към тях да се втурне друго.
 Трябва да осъществиш визуален контакт с детето, което се кани да пресече платното! То не винаги пресича на пешеходна пътека!
 Ако детето се колебае дали да пресече, по-добре намали скоростта, спри и му дай знак с ръка да пресече спокойно, но непременно погледни в огледалото за обратно виждане дали в този момент зад теб в съседната лента не приближава с висока скорост друг автомобил, чийто шофьор е решил да те изпревари. Той може да не е видял детето и може да го блъсне, затова подай разбираем за другия водач сигнал, че на пътя нещо се случва.
 Ако застигнеш група деца, които неправилно се движат отдясно по платното, с гръб към твоя автомобил, намали скоростта. Трябва да се убедиш, че те са възприели приближаването на автомобила ти. Подай къс сигнал с клаксона, за да съобщиш за приближаването си. Ако децата не реагират, повтори. Ако едно от тях обърне глава и види автомобила, това още не означава, че и останалите са го възприели. В последния момент някое от децата може да изтича на платното пред автомобила.
 Децата нелогично се плашат повече от по-големите, товарни автомобили, макар че са по-бавни, а не толкова от леките, които всъщност са по-опасни, защото се движат с по-голяма скорост. Ако си зад волана на лек автомобил, ти си в по-голям риск да блъснеш дете. Компенсирай тази опасност с по-ниска скорост.
 В малките градчета и селата много често неправомерно деца управляват каруци. Бъди много предпазлив. Макар каруцата да е спряла на кръстовището и да изглежда, че ще зачете твоето предимство, очаквай тя да потегли неочаквано и да ти затвори пътя.
 В населените места и близо до тях деца управляват мотопеди и съвсем неправомерно – мотоциклети, най-често стари, технически неизправни. Децата, които ги карат, в повечето случаи са неправоспособни и не използват предпазни каски. Често те предприемат най-неочаквани маневри: не спират и не пропускат превозните средства с предимство; правят неочаквани завои наляво. Заобикаляй ги със съобразена скорост.
 При застигане на деца на велосипеди (които обикновено не се движат едно зад друго, а в група) намали скоростта значително и ги заобиколи на възможно най-голяма странична дистанция в очакване някое от тях да направи внезапно завой наляво към автомобила ти. Бъди много предпазлив към деца, които се возят по две на един велосипед. Те са много нестабилни върху колелото, трудно пазят равновесие и не следват права линия, спират трудно и на дълго разстояние, може да паднат пред автомобила точно когато ги заобикаляш.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

Когато през ваканцията детето е САМО У ДОМА и БЕЗ НАДЗОР от страна на възрастен, а РОДИТЕЛИТЕ СА НА РАБОТА, детето е в опасност и вкъщи, и при игрите навън. НАЙ-ДОБРЕ е:
 да се осигури контрол и надзор от възрастен;
 родителите да отделят време и да разговарят с детето си, като проучат къде и с кого ще играе, когато ги няма.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е:
 родители и деца ЗАЕДНО да огледат подходящите места в квартала, които са по-далеч от улици с интензивно движение на автомобили, както и
 най-опасните места, където детето не трябва да играе.

Много е рисковано дете под 7-годишна възраст да кара велосипед и не е допустимо то да бъде оставяно без надзор на възрастен навън. Твърде опасно е и за по-големите – 10-12-годишни. Ако няма кой да наблюдава малкото дете навън, по-добре е да се получи споразумение велосипедът да се кара само в присъствието на родителите.
Ако детето ви ще кара велосипеда, когато отсъствате от вкъщи, преди да дадете своето съгласие:
 заедно огледайте подходящите безопасни за това места в квартала – алеи, градинки, улици, затворени за движение;
 уточнете с кои деца ще кара велосипед и поговорете с най-голямото от групата, като му гласувате доверие да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение.
Ако забележите опасна игра на деца на и край платното, която ги поставя в риск да пострадат при пътна злополука, не оставайте безучастни – направете забележка по подходящ начин, обяснете на децата опасността и ги отклонете от риска.
Децата до 14-годишна възраст са най-застрашени да попаднат в злополука като пешеходци. Насочете вниманието на детето си към най-важното изискване: никога да не прекрачват бордюра и да не стъпват на платното, преди да са се огледали първо наляво, после надясно дали не приближава автомобил. Дори да им се струва, че автомобилът е далече, по-добре е да го изчакат и да пресекат едва когато платното е напълно свободно. Обяснете им, че най-опасни са леките автомобили, защото се движат по-бързо от товарните и автобусите.
Опасността е голяма и когато детето играе навън и е извън надзора на възрастен. Огледайте заедно с детето и неговите приятели местата, на които възнамеряват да играят през ваканционните дни, и определете най-безопасните площадки и участъци.
Много са пътните злополуки с тежки последици поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни. Някои родители дори се гордеят, че малкият им син или дъщеря вече кара мотопед, мотоциклет, неосъзнавайки голямата опасност. Ако вашият син, дъщеря или близък кара мотопед или мотоциклет, без да е правоспособен, при това ако МПС е технически неизправно, водачът е в голям риск да пострада, независимо че управлява в собственото населено място или близо до него. Тъкмо в малките населени места, по улиците в тях и в близост до тях стават най-тежките катастрофи с такива водачи. Не забравяйте, че скутерите са всъщност мотопеди и за тяхното управление се изисква правоспособност (категория “М”) и ползване на защитна каска от водача. Направете всичко възможно да не допуснете неправоспособни малолетни и непълнолетни да управляват моторни превозни средства. Ако не е по силите ви, потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112, за да предотвратите потенциално нещастие.
При превозване на малки деца в автомобила, спазвайте непременно законовото задължение да ползвате за това обезопасителни системи за деца (седалки и столчета).


 


 
Пресцентър

   

©2009 Областна дирекция на МВР - Пловдив