Warning: Failed opening '/var/www/html/RDVR/include/top.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php/:/usr/lib/php/pear/') in /var/www/html/RDVR/news/info.php on line 9


Warning: Failed opening '/var/www/html/RDVR/prescentar/menu.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php/:/usr/lib/php/pear/') in /var/www/html/RDVR/news/info.php on line 13
 
 

Пресцентър - информация


Untitled Document

Next >>


19.05.2015

СПРАВКА ЗА ПЪТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ С ДЕЦА ПРЕЗ 2014 ГОДИНА И ЗА ПЕРИОДА 1 ЯНУАРИ – 11 МАЙ 2015 ГОДИНА

За 2014 год. на територията на ОДМВР - Пловдив са регистрирани 944 пътно-транспортни произшествия със 75 убити и 1182 ранени участници в движението. Сравнението с 2013 год. отчита намаление в броя на тежките катастрофи с 37 и на ранените - със 114. Отчита се обаче увеличение на загиналите с 15.
В тези 944-те тежки пътни инцидента са пострадали 130 деца под 18 години /намаление с 29 спрямо 2013 г./, от тях - 126 са с различни наранявания /с 33 по-малко, в сравнение с предшестващия период/, загиналите са четири /с четири повече спрямо 2013 г./.
53 деца са пострадали на пътя като пешеходци и 17 – докато карат велосипед, мотопед, мотоциклет – с различни наранявания. Четири са загиналите и 56 са били ранени, докато са пътували в моторни превозни средства.
Само в три от случаите е установено допуснато нарушение от пешеходец – при преминаване или внезапно навлизане на платното за движение. Четири деца са загинали на пътя и други 123 са ранени поради допуснато нарушение на водач! 29 са ранените деца –пешеходци, след като им е било отнето предимство на пътното платно; 22 са ранени като водачи или пътници в пътно превозно средство при отнето предимство на кръстовище или при извършване на различни маневри, едно дете е загинало при преминаване на автомобил през жп прелез при спуснати бариери. Три са ранените деца при неправилно изпреварване; три са загинали и 41 ранени при движение с превишена или несъобразена с пътните условия скорост; 14 ранени при неспазване дистанция и др.

Възрастови групи пострадали в ПТП деца през 2014 г.:
убити ранени
• под 6 години 1 26
• от 6 до 9 год. 0 29
• от 10 до 14 год. 0 31
• от 15 до 17 год. 3 40

По място:
Три са загиналите, а 63 ранените деца в град Пловдив. Другото загинало дете е в село Долна махала. Седем са ранените деца в Асеновград, пет - в Първомай, четири - в Труд, по три - в Кричим и Сопот, по две в Карлово, Стамболийски, Боянци и Стряма и по едно в Раковски, Съединение, Белозем, Виница, Калековец, Марково, Нареченски бани, Скутаре, Устина, Цалапица, Чалъкови, Черноземен и Ягодово. 20 са ранени на път от междуселищната пътна мрежа.
Месеците през 2014 година със загинали на пътя деца са януари и октомври, с над 10 пострадали деца са март, май, юни, юли, август, ноември и декември
Дните от седмицата през 2014 година, в които са пострадали най-много деца в пътни инциденти - събота и неделя. Събота: едно дете е загинало и 25 ранени; неделя: три деца са загинали и 18 ранени. Понеделник и четвъртък по 19 ранени, вторник – 18 ранени, сряда – 16 ранени, петък – 11 ранени деца.

През 2015 година /до 11 май/ - възникнали са 339 пътно-транспортни произшествия с 28 убити и 433 ранени участници в движението. За периода са загинали три и са ранени 36 деца. От тях като пешеходци за загинали две деца, а шест са ранените. Едно дете е убито и 26 ранени като пътници в пътно превозно средство, четири са подрастващите, ранени като водачи.
В три от случаите е констатирано допуснато нарушение от пешеходец – при преминаване или внезапно навлизане на платното за движение едно дете е убито и две са с наранявания. Две деца са загинали на пътя и други 34 са ранени поради допуснато нарушение на водач! Две са ранените деца – пешеходци, след като им е било отнето предимство на пътното платно; 11 са ранени като водачи или пътници в пътно превозно средство при отнето предимство на кръстовище или при извършване на различни маневри, едно е загинало при неправилно движение на заден ход на МПС. Пет са ранени при неправилно изпреварване; едно е загинало и 12 са ранени при движение с превишена или несъобразена с пътните условия скорост; шест са ранените при неспазване дистанция и др.

Възрастови групи пострадали в ПТП деца:
убити ранени
• под 6 години 1 4
• от 6 до 9 год. 1 7
• от 10 до 14 год. 1 10
• от 15 до 17 год. 0 15

Две деца са загинали и 22 са ранени на територията на Пловдив, едно загинало и осем са ранени по пътищата от републиканската пътна мрежа или общинските пътища в областта, по три са ранените деца в Карлово и Йоаким Груево и по две в Асеновград и Паничери.

Катастрофите с деца по месеци:
 Януари – 1 убито и 5 ранени деца
 Февруари - 1 убито и 11 ранени
 Март – 9 ранени
 Април – 1 убито и 5 ранени
 Май -6 ранени деца

Дните от седмицата, в които са загинали деца на пътя – понеделник, четвъртък и събота. Най-много деца са пострадали в пътни инциденти в дните понеделник, четвъртък и неделя.


Изводи от анализа:
Една от честите предпоставки за травми при децата в пътни инциденти е в недостатъчното обезопасяване при превоз на деца в моторните превозни средства, при което и при по-лек сблъсък, децата остават уязвими и непредпазени и получават телесни наранявания.
Недостатъчния контрол от страна на родителите над децата навън като пешеходци или велосипедисти, допускане малолетни или непълнолетни лица да управляват моторни превозни средства в нарушение на правилата и без нужната квалификация, както и несъобразяване от страна на водачите на моторни превозни средства на скоростта в населените места с вероятността да попаднат на дете на платното за движение извън обозначените места за пресичане.
В населените и извън населените места – превишена и несъобразена с пътните условия скорост, недостатъчна дистанция, неправилно изпреварване от страна на водачите са сред обичайните фактори за пътните инциденти, при които децата са подложени на различни травми и стрес.
Продължава тревожната тенденция за увеличаване на броя на пътни произшествия с участието на деца. Голям процент от пътните произшествия с участието на деца се дължи на липсата на мерки и контрол от страна на родителите. Като пътници в автомобилите и като водачи на пътни превозни средства /най-често мотопеди, мотоциклети, велосипеди/.
Ролята на семейството също е от значение при формирането на трайни навици за безопасно поведение по пътищата. Личният пример на родителите обуславя в голяма степен поведението на децата като бъдещи водачи. Децата като участници в движението получават травми и увреждания при условията на рисковано поведение на техните родители и останалите участници в движението. Само обучението по безопасност на движението в предучилищна възраст и начален курс на обучение не е достатъчно условие и фактор за развитието на поведенчески навици Липсата на внимание и грижа към децата от страна на родителите е фактор и в поведението им като участници в движението.
Развитието на инфраструктурата и практиките при осъществяване на обучението на децата като участници в движението е условие за интегриране и по-добра възприемчивост в динамичната среда на живот. Насърчаването и подпомагането на интерактивните форми за обучение по безопасност на движението е средство за по-добро възприятие в процеса на създаването на навици .
Активизирането на форми за обучение чрез максимално използване на игри и занимателни дейности подпомага развитието на процеса по обучение от най-ранна възраст. Адекватни форми за пренасяне на теоретичните знания по безопасност на движението от класната стая на детските площадки по безопасност на движението е реална форма за насочване на процеса и подпомагане на дейността на учителите, възпитателите и родителите.
Активна медийна политика, свързана със здравословните форми за физическо развитие, спорт и туризъм /например каране на велосипед на подходящи места в градската среда/. Активизиране на структурите на МВР в малките населени места, общинска администрация, кметски наместници за провеждане на срещи с рискови групи и непълнолетни.
Привличане на местни организации и формирования във връзка с проблемите на безопасността на движението чрез използване на тематични събития по безопасност на движението и създаване на навици и възпитание в средата на живот.

ОД МВР - Пловдив


-------------------------------------------------------------------


18.05.2015

Служителите от Отдел „Пътна полиция” - ГДНП предприемат мерки за безопасност по време на абитуриентските балове

Пътните полицаи припомнят основните препоръки за предотвратяване на произшествия

За да не бъдат помрачени празниците около 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и баловете на зрелостниците, Главна дирекция „Национална полиция“ и отдел „Пътна полиция“ препоръчват:
Спазване на законовите разпоредби
Празничното настроение не е повод за пренебрегване на правилата за движение. Видеокамери по традиция ще документират не само поведението на абитуриентите, но и на техните близки, които ги возят.
За тяхната сигурност служителите от пътна полиция ще организират съпровождане с полицейски автомобили на колони от моторни превозни средства с абитуриенти, и придружаващите ги автомобили.
Ще се координират действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобусите ще бъдат специално инструктирани.
Зрелостниците ще си помогнат и сами, като повишат вниманието си и проявят воля да не допускат нарушения на обществения ред и да не застрашават сигурността на движението. Не забравяйте, че винаги може да се обадите на телефон 112 и да поискате помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молбата ви за помощ, е апелът на полицаите.
Предпазване от рискове
Най-честите ситуации на рисково поведение са: управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили, возещи абитуриенти; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.
За вашата сигурност намалете скоростта, така дори ще ви забележат; проявете толерантност към останалите участници в движението, които може би днес не празнуват; помнете, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите; неправилната позиция при возене може да доведе до тежки наранявания, ако на пътя внезапно възникне препятствие или рязко бъде променена скоростта на движение; еуфорията и многото празнуващи около вас не са оправдание да седнете зад волана, ако не сте правоспособен или ако сте употребили алкохол; учестеното използването на светлини и звуков сигнал от автомобила ви може да се възприеме като знак за възникнала опасност и да доведе до неадекватни реакции у останалите участници в движението; понякога силният шум може да дезориентира малки деца или възрастни хора и внезапно да ги провокира към непредвидими реакции и поведение на пътя.
Помогнете си и сами, като предварително обмислите действията си и поговорите за това с останалите абитуриенти, с компанията, с децата си, с шофьора на абитуриентския автомобил. Подгответе се за забавление в добра компания, но с трезвен и опитен водач на празничната кола.
Към абитуриентите:
Помнете, че силните емоции и еуфорията са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Изпитият алкохол подвежда към взимане на “смели” решения, като често се подценява риска от стоенето прав в автомобила, показването през люковете, седенето на вратите, размахването или изхвърлянето на пътното платно на бутилки и други празнични атрибути.
За Вашата сигурност
Използвайте това, че именно вие сте в центъра на вниманието, в този ден се изпълняват вашите желания, и заради собствената си безопасност убедително помолете останалите да не рискуват и да не излагат празника ви на тъжен провал. Ако пък някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата ви, дискретно потърсете съдействие от другите от компанията. Ако се наложи, потърсете помощта на родители или други ваши близки.
Не приемайте да ви вози някой от компанията, който вече е пил алкохол или е неправоспособен. Предварително осигурете трезвен шофьор, който да шофира по празничните маршрути, както и резервен, който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол. Ако шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите на останалите за състезаване или други нарушения на правилата за движение по пътищата. Несъобразната скорост в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.
Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията на телефон 112 или своите родители и близки.
Ако сте родители на абитуриенти
Независимо от суматохата по организацията на празника на Вашия син или дъщеря, отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и на тези, които го съпровождат.
Предложете им да се забавляват истински на бала, а вие или друг да поеме ангажимента да им бъде шофьор. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не шофират в празничните и следпразнични дни, ткогато са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак в деня на бала или в следващите дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него насаме за опасностите на пътя. Доброжелателно го предупредете да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.
Предложете зряло решение на детето ви да не изключва мобилния си телефон, за да може да потърси помощ при нужда. Поддържайте периодично връзка със него/нея осведомявайте се ненатрапчиво как протичат празничните вечери.
Помогнете си и сами, като не прекалявате с алкохола на тържеството у дома или в заведението преди абитуриентския бал. Вашите съвети няма да бъдат омаловажени, ако бъдат дадени, преди да се почерпите за празника. Имайте готовност, ако се наложи, да отидете на мястото на празника и да помогнете на абитуриентите. Непременно предупредете водача на автомобила с абитуриента за засиления полицейски контрол и за заснемането с видеокамери на опасните нарушения, за които по-късно ще бъдат наложени санкции. При необходимост за предотвратяване на рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112.
-------------------------------------------------------------------

 

Next >>

 


 
Пресцентър

   

©2009 Областна дирекция на МВР - Пловдив