Warning: Failed opening '/var/www/html/RDVR/include/top.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php/:/usr/lib/php/pear/') in /var/www/html/RDVR/news/info.php on line 9


Warning: Failed opening '/var/www/html/RDVR/prescentar/menu.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php/:/usr/lib/php/pear/') in /var/www/html/RDVR/news/info.php on line 13
 
 

Пресцентър - информация


Untitled Document


08.06.2016

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ
За пътна безопасност на децата през лятната ваканция – 2016 г.

Лятната ваканция е времето, което родители и деца, баби и дядовци чакат с нетърпение. Планират се семейни екскурзии и пътувания дори извън пределите на страната. Децата отиват на лагери или почивки със съученици и се учат на самостоятелност. Познаването на правилата за движението по пътищата е част от важните уроци, които не бива да се забравят през ваканциите и отпуските.
Опитът показва, че именно ваканционните дни карат и малки, и големи да се чувстват по-свободни и безгрижни и това ги води като участници в движението по пътищата до несъзнателно допускане на грешки, които не биха допуснали при други условия в ежедневието си.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ДЕЦАТА

ВИНАГИ:
 Когато играеш навън,
 когато си пеша или
 караш велосипед, ролери или скейт борд,
ИЗБИРАЙ места, които са далече от оживени улици с натоварено автомобилно движение.

Ако трябва ДА ПРЕСЕЧЕШ такава улица:
 при възможност премини В ГРУПА с приятели или
 застани до някой ВЪЗРАСТЕН ЧОВЕК, с когото при възможност да пресечеш платното;
 премини само при ЗЕЛЕН СИГНАЛ на светофара, а
 ако няма светофар – само когато платното е напълно свободно и НЯМА ПРИБЛИЖАВАЩИ от двете страни АВТОМОБИЛИ.

Никога НЕ ПРЕСИЧАЙ платното тичешком!
 Спри ДО БОРДЮРА,
 ОГЛЕДАЙ СЕ внимателно първо наляво, после надясно и
 стъпи на платното само КОГАТО НЕ ПРИБЛИЖАВАТ АВТОМОБИЛИ, които са опасно близо, и когато
 прецениш, че си В ПЪЛНА БЕЗОПАСНОСТ.
Не забравяй, че е крайно ОПАСНО да се пресича:
 на неопределени за това места – извън кръстовищата и пешеходните пътеки;
 между паркирани край платното автомобили – малкото дете поради ниския си ръст е невидимо за шофьора на приближаващия автомобил и се появява пред него, когато той вече не може да спре.

В повечето случаи пострадалите деца в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от РОДИТЕЛИ, ПРИЯТЕЛИ или БЛИЗКИ.
Когато СЕ ВОЗИШ в автомобил,
 седни на задната седалка и си постави обезопасителния колан;
 ако вече си навършил 12 години и седиш на предната дясна седалка, не забравяй да си поставиш предпазния колан, не чакай шофьорът да те подканя. Това ще бъде пример и за него да постави колана;
 ако шофьорът управлява с прекалено голяма скорост и изпреварва рисковано, направи му забележка; заради своята безопасност го помоли да намали скоростта.

ОТКАЗВАЙ да се возиш на:
 стари,
 неизправни,
 саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от твои неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

Никога НЕ ЗАБРАВЯЙ, че ДЕТЕТО:
 не е малък възрастен! Не трябва да очакваш от него логично и адекватно поведение;
 на и край платното във всеки момент е сериозна опасност и предпоставка за злополука;
 не мисли за безопасността си, защото е подвластно на своите емоции в играта.
Още при забелязване на деца на и край платното СЕ ПОДГОТВИ за предотвратяване на евентуална изненада, като:
 отнемеш газта,
 намалиш скоростта с готовност за спиране или спасителна маневра.
В НАСЕЛЕНИ МЕСТА, особено по оживени улици с търговски обекти, интензивно пешеходно движение и ограничена от паркирани автомобили видимост, се движи:
 със скорост И под максимално разрешената;
 с готовност за СПИРАНЕ при внезапна поява на дете.
Характерни места, където ВНЕЗАПНО СЕ ПОЯВЯВАТ ДЕЦА, са:
 спирките на обществения транспорт;
 сигнализираните пешеходни пътеки;
 между паркирани автомобили;
 отсечки, преминаващи покрай паркове и градинки.

ПОМНИ:
 Ако през платното притича дете, очаквай излизане на друго дете!
 Ако на платното изскочи топка, след нея ще изскочи дете.
 Ако наблизо има деца, може внезапно през платното към тях да се втурне друго.
 Трябва да осъществиш визуален контакт с детето, което се кани да пресече платното! То не винаги пресича на пешеходна пътека!
 Ако детето се колебае дали да пресече, по-добре намали скоростта, спри и му дай знак с ръка да пресече спокойно, но непременно погледни в огледалото за обратно виждане дали в този момент зад теб в съседната лента не приближава с висока скорост друг автомобил, чийто шофьор е решил да те изпревари. Той може да не е видял детето и може да го блъсне, затова подай разбираем за другия водач сигнал, че на пътя нещо се случва.
 Ако застигнеш група деца, които неправилно се движат отдясно по платното, с гръб към твоя автомобил, намали скоростта. Трябва да се убедиш, че те са възприели приближаването на автомобила ти. Подай къс сигнал с клаксона, за да съобщиш за приближаването си. Ако децата не реагират, повтори. Ако едно от тях обърне глава и види автомобила, това още не означава, че и останалите са го възприели. В последния момент някое от децата може да изтича на платното пред автомобила.
 Децата нелогично се плашат повече от по-големите, товарни автомобили, макар че са по-бавни, а не толкова от леките, които всъщност са по-опасни, защото се движат с по-голяма скорост. Ако си зад волана на лек автомобил, ти си в по-голям риск да блъснеш дете. Компенсирай тази опасност с по-ниска скорост.
 В малките градчета и селата много често неправомерно деца управляват каруци. Бъди много предпазлив. Макар каруцата да е спряла на кръстовището и да изглежда, че ще зачете твоето предимство, очаквай тя да потегли неочаквано и да ти затвори пътя.
 В населените места и близо до тях деца управляват мотопеди и съвсем неправомерно – мотоциклети, най-често стари, технически неизправни. Децата, които ги карат, в повечето случаи са неправоспособни и не използват предпазни каски. Често те предприемат най-неочаквани маневри: не спират и не пропускат превозните средства с предимство; правят неочаквани завои наляво. Заобикаляй ги със съобразена скорост.
 При застигане на деца на велосипеди (които обикновено не се движат едно зад друго, а в група) намали скоростта значително и ги заобиколи на възможно най-голяма странична дистанция в очакване някое от тях да направи внезапно завой наляво към автомобила ти. Бъди много предпазлив към деца, които се возят по две на един велосипед. Те са много нестабилни върху колелото, трудно пазят равновесие и не следват права линия, спират трудно и на дълго разстояние, може да паднат пред автомобила точно когато ги заобикаляш.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

Когато през ваканцията детето е САМО У ДОМА и БЕЗ НАДЗОР от страна на възрастен, а РОДИТЕЛИТЕ СА НА РАБОТА, детето е в опасност и вкъщи, и при игрите навън. НАЙ-ДОБРЕ е:
 да се осигури контрол и надзор от възрастен;
 родителите да отделят време и да разговарят с детето си, като проучат къде и с кого ще играе, когато ги няма.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е:
 родители и деца ЗАЕДНО да огледат подходящите места в квартала, които са по-далеч от улици с интензивно движение на автомобили, както и
 най-опасните места, където детето не трябва да играе.

Много е рисковано дете под 7-годишна възраст да кара велосипед и не е допустимо то да бъде оставяно без надзор на възрастен навън. Твърде опасно е и за по-големите – 10-12-годишни. Ако няма кой да наблюдава малкото дете навън, по-добре е да се получи споразумение велосипедът да се кара само в присъствието на родителите.
Ако детето ви ще кара велосипеда, когато отсъствате от вкъщи, преди да дадете своето съгласие:
 заедно огледайте подходящите безопасни за това места в квартала – алеи, градинки, улици, затворени за движение;
 уточнете с кои деца ще кара велосипед и поговорете с най-голямото от групата, като му гласувате доверие да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение.
Ако забележите опасна игра на деца на и край платното, която ги поставя в риск да пострадат при пътна злополука, не оставайте безучастни – направете забележка по подходящ начин, обяснете на децата опасността и ги отклонете от риска.
Децата до 14-годишна възраст са най-застрашени да попаднат в злополука като пешеходци. Насочете вниманието на детето си към най-важното изискване: никога да не прекрачват бордюра и да не стъпват на платното, преди да са се огледали първо наляво, после надясно дали не приближава автомобил. Дори да им се струва, че автомобилът е далече, по-добре е да го изчакат и да пресекат едва когато платното е напълно свободно. Обяснете им, че най-опасни са леките автомобили, защото се движат по-бързо от товарните и автобусите.
Опасността е голяма и когато детето играе навън и е извън надзора на възрастен. Огледайте заедно с детето и неговите приятели местата, на които възнамеряват да играят през ваканционните дни, и определете най-безопасните площадки и участъци.
Много са пътните злополуки с тежки последици поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни. Някои родители дори се гордеят, че малкият им син или дъщеря вече кара мотопед, мотоциклет, неосъзнавайки голямата опасност. Ако вашият син, дъщеря или близък кара мотопед или мотоциклет, без да е правоспособен, при това ако МПС е технически неизправно, водачът е в голям риск да пострада, независимо че управлява в собственото населено място или близо до него. Тъкмо в малките населени места, по улиците в тях и в близост до тях стават най-тежките катастрофи с такива водачи. Не забравяйте, че скутерите са всъщност мотопеди и за тяхното управление се изисква правоспособност (категория “М”) и ползване на защитна каска от водача. Направете всичко възможно да не допуснете неправоспособни малолетни и непълнолетни да управляват моторни превозни средства. Ако не е по силите ви, потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112, за да предотвратите потенциално нещастие.
При превозване на малки деца в автомобила, спазвайте непременно законовото задължение да ползвате за това обезопасителни системи за деца (седалки и столчета).-------------------------------------------------------------------


28.04.2016

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ОТ ОТДЕЛ „ПЪТНА-ПОЛИЦИЯ” ПРИ
ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ”

Великденските празници предполагат особено настроение и приповдигнато емоционално състояние заради предстоящите срещи с роднини, близки и приятели. Личната безопасност по време на пътуванията е съпроводена със съобразяването на всички участници с правилата за движение по пътищата.
По това време на годината на пътя може да наситят произшествия заради значително увеличената интензивност на движението и образуването па колони и задръствания, както и заради появилите се след зимата неравности и повреди на пътните платна.
Всс по-често в движението се включват велосипеди, мотоциклети, мотопеди и каруци. Нови и неопитни водачи добиват смелост заради слънчевото и топло време и сядат уверено зад волана. Често неправоспособни безразсъдно рискуват не само своя живот.
управлявайки моторни превозни средства.
Празничното настроение прави хората склонни към компромиси, поради което дисциплината на водачи и пешеходци рязко се заиижава. За това спомага и употребата па алкохол.
За да запазим празничното си настроение и за да ис попадаме в рискови ситуации за пътни злополуки, отдел „Пътна полиция'4 при Главна дирекция „Национална полиция4' препоръчва:
ЗА АВТОМОБИЛА
- Преди пътуването за Великден прегледайте изправността на спирачната система, проверете маслото, гумите и светлините.
- Проверете състоянието на чистачките и заредете резервоарното с миеш. препарат.
- Не бързайте да подменяте зимните гуми с летни.
- Ако превозното средство е неизправно, не правете компромиси. По-добре намерете друг автомобил или използвайте алтернативен транспорт - влак. автобус,
- Заредете повече гориво. Може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
- Не забравяйте документите на автомобила.
ЗА ПЪТУВАНЕТО
- Планирайте отрано. правилно и практично пътуването за Великденските празници. Добре е да използвате светлата част на деня за придвижване. 'Тръгнете по-рапо, за избегнете натоварването но пътищата.
- Преди шофирането починете добре. Не пийте алкохол поне 8 часа преди потегляне. Въздържайте се от обилно нахранване, преди да седнете зад волана. Това води до сънливост и забавени реакции.
- Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач от семейството (компанията).
- Не си поставяйте предварително час- на пристигаме. Евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри,
t
- При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини. При заслепяване от насрещни ([зарове веднага намалете скоростта.
- Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. Те се появяват на пътя и пред автомобила изненадващо. Внимавайте при преминаване покрай играещи деца.
- Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването мм е задължително съгласно Закона за движението тю пътищата.
ЗА ПЪТУВАНЕТО В КОЛОНА
- При движение в колона не правете опити за изпреварване. Така няма да се придвижите много напред. Най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната, на подходяща по-голяма дистанция, за да ме притеснявате водача в автомобила пред вас.
- При по-дълго движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване, докато не възникне благоприятна ситуация с добра видимост напред.
- При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал на светофара, не навлизайте в кръстовището, ако има неизтеглили се автомобили.
- Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.
- При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете .двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.
ЗА ПРАЗНИЦИТЕ
- Ако сте отишли с автомобил на празник или на купон, където ще се употребява алкохол, предварително определете кой от компанията ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време. Ако няма желаещ за шофьор, по-добре е да отидете с друг транспорт./
- Не правете компромис със себе си и близките си, предоставяйки под влияние на алкохол или приповдигнато настроение автомобила си на неправоспособен водач. Това може да доведе до трагичен случай. Подсигурете се, като дадете предварително ключовете за автомобила на човек ог компанията, който ме би допуснал това.
- Приберете автомобилните ключове па сигурно място, ако има опасност неправоспособният ви син или дъщеря да подкарат автомобила без разрешение, за да позозят свои приятели.
- Възпрепятствайте управление на мотоциклети, мотопеди и скутери от неправоспособни.
- Ако водачът, който ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, направите му забележка, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и вие.
ЗА'УСЛОВИЯТА
- След зимните месеци по всички пътища има неравности и дупки, банкетите са изровени от валежите. При попадане в тях има опасност от повреди по ходовата част на
автомобила, а вероятността да загубите управлението и да катастрофирате, е голяма. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за вас.
- Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове ло време на или след дъжд - тогава неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими.
- По много пътища липсва хоризонталната маркировка, заличена през зимата. Това затруднява ориентацията през тъмната част на денонощието. В такава ситуация увеличете двойно дистанцията, движете се предпазливо, със скорост, позволяваща спиране в зоната па видимостта.
- Ако на платното забележите пешеходци в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте па тел. 112.
Отдел „Пътна полиция ” при Главна дирекция „ Национална полиция "

-------------------------------------------------------------------

 

по-стари >>

 


 
Пресцентър

   

©2009 Областна дирекция на МВР - Пловдив